29 Haziran 2023 Perşembe

 KENDİNİ GELİŞTİCİ VE SOSYALLEŞTİRİCİ BİR MİZAH TARZINIZ VAR MI?

Yapıcı bir mizah anlayış, kişinin kendini geliştirmesinde ve sosyal hayatında önemli rol oynar.
Kendini geliştirici bir mizah anlayışı; kişinin motivasyonunu artırır, hafızayı güçlendirir, sorunları çözme kapasitesini, yeni fikirler üretme ve karar verme yeteneğini geliştirir.
Sosyalleştirici bir mizah anlayışı ise statü farklılığını azaltıp çatışmaları asgariye indirerek bir güven ortamının oluşmasına ve insanların birbiriyle rahat iletişim kurmasına yardımcı olur.
Peki kendini geliştirici bir mizah anlayışına sahip olup olmadığınızı nasıl ölçersiniz? Eğer kendinizi aşağıdaki şekilde değerlendiriyorsanız, böyle bir mizah anlayışına sahipsiniz demektir.
1-Komedi, espri, fıkra ve karikatür gibi mizah ürünleri beni neşelendirir ve ruhsal olarak beni dirençli kılar. Mizahı hayatıma katarak, sert değil, esnek ve seçenekli bakmayı benimserim.
2-Yaşadıklarımdan komik hikâye çıkarmasını ve bunları bir kıssadan hisseye dönüştürmesini severim. Mizah benim için öğrenme stratejisidir.
3- Yeri geldiğinde mizahı kullanarak sorunlarla daha rahat baş edebildiğimi düşünürüm.
4-Mizah benim hayatla dans etmemi sağlar. Hayatın öngörülemez belirsizliklerine mizahla daha rahat uyum sağlarım.
5-Kendi hatalarımla, yanlışlarımla dalga geçerek hem egomu yenerim hem de onların beni üzmesini bertaraf ederim.
Sosyalleştiri bir mizah anlayışına sahip olmak; bizi sevilen, sözü sohbeti dinlenen biri haline getirir. Peki sosyalleştirici bir mizah anlayışına sahip olup olmadığımızı nasıl anlarız? Kendinizi aşağıdaki belirtilen özelliklerde düşünüyorsanız sosyalleştirici mizah anlayışına sahipsiniz demektir.
1-Mizahı iyi kullandığıma dair kendime güvenirim ve anlattığım fıkra ya da komik hikayelerle insanları etkileyebilirim.
2-Çevremde bulunan kişilerden mizah duygusu yüksek insanları severim. Hayatın farklı ve hoş cephelerine ışık tuttuklarını düşünürüm.
3-Çevrem beni esprili biri olarak bilir ve anlattığım fıkralarla, yaptığım esprilerle çevremden olumlu geri bildirimler alırım.
4-Mizah kullanarak gergin bir ortamı rahatlatabilirim, insanların psikolojik olarak rahatlamasını sağlayabilirim.
5-Klişe espri ve fıkraları kullanmam, yeri geldiğinde duruma uygun espri ve fıkra üretebilirim.
Bu yazıyı okuyanların kendilerini bu testten geçirmelerini dilerim. Belki bir farkındalık yaşayarak hayatlarına; kendini geliştirici ve sosyalleştirici mizahı ekleyebilirler. Böylelikle hayatlarında hoş bir pencere açılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder